Nezvanična himna akcije Očistimo Srbiju
 
 
Ekopark na Google Earth

Prijatelji Ekoparka

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
Ministarstvo životne sredine
i prostornog planiranja
Republike Srbije 
 
Grad Kragujevac
 
 JKP Zelenilo Kragujevac
JKP Zelenilo
Kragujevac
 
Energetika
Energetika d.o.o.
u restruktuiranju
Kragujevac
 
JKP Vodovod i kanalizacija
JKP Vodovod i kanalizacija
Kragujevac

 
 
JKP Parking servis
JKP Parking servis
Kragujevac
 
Gradske trznice
JKP Gradske tržnice
Kragujevac
 
Glas Kragujevca - elektronske novine
 
 
 
MojaFotka.rs
 
 

I građani - ekološki inspektori PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 09 mart 2009 20:15

Bez podrške građana nema istinskog očuvanja životne sredine, niti je moguće sprečiti ekološke incidente, poput onog sa "Zvezdom Helios", iz Gornjeg Milanovca, izjavio je Oliver Dulić, srpski ministar životne sredine i prostornog planiranja.

Prema informacijama Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, u Srbiji postoji 440 postrojenja, sa različitim vrstama opasnog otpada, koje su skladištene na razne načine i uglavnom su pod kontrolom Ekološke inspekcije.  

Po rečima ministra Dulića, postoji veliki broj pogona u kojima se generiše opasni otpad, a koje povremeno kontroliše Ekološka inspekcija, jer nema dovoljno inspektora koji mogu da "pokriju" teritoriju Srbije. 

"Stoga, najvažniji 'inspektor životne sredine' u Srbiji je građanin Srbije, odnosno, stanovnik nekog sela ili grada, koji primeti aktivnost koja nije uobičajena", naglasio je ministar Dulić.

Ministarstvo računa na podršku građana u nastojanju da isključi mogućnost da se u budućnosti dešavaju "ovakve stvari kao što su se dogodile sa 'Zvezdom Helios' iz Gornjeg Milanovca", objasnio je Dulić.  

"Moramo imati ljude, koji će nam prijaviti da se neka aktivnost dešava i moramo imati dobru sinhronizaciju policije, Ministarstva životne sredine i sudskih organa da bismo sprečili da se slične stvari dešavaju u budućnosti", istakao je Dulić. 

Bez "gledanja kroz prste"

Komentarišući rad Ekološke inspekcije, u poslednjih nekoliko meseci, ministar je istakao da je intenzivirana aktivnost te službe efekat nove ekološke politike i pristupa koji pokazuju da niko ko ugrožava životnu sredinu neće biti zaštićen.  

Upravo zbog akcija koje je inspekcija životne sredine sprovodila, proteklih nekoliko meseci, broj prijavljenih slučajeva od strane građana sada je mnogo veći, naglasio je Dulić. 

Govoreći o ekološkoj šteti koju je izazvala "Zvezda Helios", nepravilnim načinom skladištenja opasnog otpada na području Gornjeg Milanovca i Gružanskog kraja, Dulić je rekao da će precizno utvrđivanje štete biti teško, zbog toga što je distribucija buradi i kanistera trajala nekoliko godina, na raznim lokacijama. 

Podsećajući da je Ministarstvo podnelo zahtev Privrednom sudu, da zabrani rad "Zvezde Helios" na nekoliko godina, a menadžmentu fabrike da ispravi sve nepravilnosti u svome radu, Dulić je istakao da bi to trebalo da bude primer, kako će ubuduće da prođe svako, ako se usudi da tretira opasni otpad na sličan način. 

Ističući da u Srbiji važi princip da zagađivač plaća kazne, ministar je naglasio da su, na žalost, postojeći zakoni omogućavali slabu kaznenu politiku i ponekad bili destimulativni za zagađivače da sa otpadima postupaju na način kako se postupa u drugim zemljama, ali da će to uvođenjem nove zakonske regulative biti sprečeno. 

Prema Dulićevim rečima, neće biti "gledanja kroz prste" nikome i svako ko napravi štetu u našoj životnoj sredini, šta god da proizvodi i bez obzira da li je firma strana ili domaća, biće rigorozno kažnjen i štetu će morati da plati. 

Prerada opasnog otpada

Uspostavljen je novi model saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, čiji će se rezultati vrlo brzo uvideti, ali ne treba očekivati da će svi ekološki problemi biti rešeni odjednom jer su se gomilali godinama, naveo je Dulić. 

"Mi, na žalost, još u Srbiji nemamo postrojenje za uklanjanje, neutralisanje i preradu opasnog otpada, ali su sa EU završeni pregovori oko finansiranja izgradnje takvog postrojenja koje košta 12 miliona evra. Pronađena je i odgovarajuća lokacija", najavio je Dulić. 

Postrojenje će biti ekološki potpuno čisto i rešiće problem, ne samo opasnog otpada koji se generiše u Srbiji svake godine, nego i onog koji je generisan u poslednjih nekoliko decenija, objasnio je minister životne sredine. 

"Do tada, svi proizvođači koji generišu opasni otpad, moraju da ga izvezu i tretiraju u onim postrojenjima gde se to radi u Evropi, ili da ga skladište na adekvatan način", upozorio je Dulić. 

Donošenjem novih zakonskih akata, iz oblasti ekologije, otvorićemo niz koncesija, preduzećima za prikupljanje izvoz i transport otpada, istakao je ministar Dulić i zaključio da će to biti nova industrija, koja je u Srbiji sada slabo razvijena.  

Ekologija dominantna

Zainteresovanost za ekološka pitanja u Srbiji je velika, ali samo u domenu teorije. U praksi, malo je onih koji poznaju problem, ili su spremni da učestvuju u njegovom rešavanju, pokazalo je istraživanje CeSid-a, kojim je obuhvaćeno više od 1.600 građana iz 50 opština u Srbiji. Mada 23 odsto ispitanika poznaje ekološke teme, tek svaki deseti je spreman da nešto konkretno i uradi. 

''Pitanje žitotne sredine je konačno postalo jedno od dominantnih, kod nas, uglavnom kroz negativne tekstove, kroz loše primere i ono što pronalazimo na terenu, kao posledicu nebrige, ali ćemo se ubuduće baviti i lepšim temama'', prokomentarisao je ministar Dulić.  

''Shvatam da su mnogi pritisnuti brigama, ali ne i da im ne ide u glavu da je nemoguće poboljšati život, na đubrištu, ako se šire zaraze,  jedu i piju nezdrava hrana i voda'', dodaje Goran (9. mart 2009 15:01). 

A u Eko parku, nastavljenu su pripreme za prolećni rasad cveća i za izgradnju staza od betonskih ploča, prikupljenih prilikom rekonstrukcije ulice Save Kovačevića. Pored toga, sa ulica u Ilinoj Vodi počelo je čišćenje mlevenog kamena (na slici), koji je Zimska služba posipala, sa solju, zbog proteklih snegova i poledice.