Nezvanična himna akcije Očistimo Srbiju
 
 
Ekopark na Google Earth

Prijatelji Ekoparka

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
Ministarstvo životne sredine
i prostornog planiranja
Republike Srbije 
 
Grad Kragujevac
 
 JKP Zelenilo Kragujevac
JKP Zelenilo
Kragujevac
 
Energetika
Energetika d.o.o.
u restruktuiranju
Kragujevac
 
JKP Vodovod i kanalizacija
JKP Vodovod i kanalizacija
Kragujevac

 
 
JKP Parking servis
JKP Parking servis
Kragujevac
 
Gradske trznice
JKP Gradske tržnice
Kragujevac
 
Glas Kragujevca - elektronske novine
 
 
 
MojaFotka.rs
 
 

Organska poljoprivreda u Srbiji PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 mart 2009 20:01

Proizvodnja organske hrane u Srbiji 13 puta je manja od evropskog proseka. Organska poljoprivreda ubrzano se razvija u više od 120 zemalja. 

Inženjer organske tehnologije, Nemica Vivijen Šajdler, odlučila je da svoja iskustva u tome prenese u Srbiju, gde učestvuje i na edukativnom seminaru. Prošle godine, kupila je seosko domaćinstvo Jaloviku, kod Šapca, gde je pokrenula organsku proizvodnju 50 kultura, na tri i po hektara, potpuno prirodno i bez sredstava za zaštitu bilja.  

"Ne koristim pesticide, već pripremam čajeve od koprivre, koji imaju gvožđe, kao i od drugih biljaka, bogatih vitaminima i mineralima. Koristim isklju čivo stajsko, a ne veštačko đubrivo”, objašnjava Vivijen. Skoro sve radi ručno. Gde je potrebno, koristi specijalne alatke, sa bakarnim, umesto gvozdenih delova. Objašnjava da bakar ne rđa i da tako nema opasnosti od zagađenja.  

U organskoj proizvodnji pomaže joj Budevijn Kegels, prijatelj iz Holandije, koji je u Amsderdamu završio filozofski fakultet, a sada u Jaloviku pokušava da nauči nešto novo. "Naučio sam da vozim traktor, ali kada radimo ručno, po ceo dan - zabole me leđa“, kaže profesor iz Amsterdama. 

Osim plasmana organske hrane koju u sezoni prodaje na pijaci „Zeleni venac“ u Beogradu, Vivijen na imanju u Jaloviku ugošćava volontere iz celog sveta. 

Tornado na Peloponezu

Dva bugarska imigranta poginula su, a jedan je teško povređen u tornadu koji je pogodio Peloponez, na jugozapadu Grčke. 

Tornado, koji je u Grčkoj retkost, pogodio je grad Nea Manolada, oko 190 kilometara od Atine. Trojica Bugara nalazila su se u kolima, koja je vetar podigao i bacio na zemlju. Dvojica su poginula na licu mesta, a treći je prenet u obližnju bolnicu. Oni su se bavili poljoprivrednim radovima u toj oblasti.  

Jak vetar je prouzrokovao veliku štetu usevima i oštetio nekoliko zgrada. 

 

Na slici: Pripreme za proizvodnju cveća u novom plasteniku Eko parka.