Nezvanična himna akcije Očistimo Srbiju
 
 
Ekopark na Google Earth

Prijatelji Ekoparka

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
Ministarstvo životne sredine
i prostornog planiranja
Republike Srbije 
 
Grad Kragujevac
 
 JKP Zelenilo Kragujevac
JKP Zelenilo
Kragujevac
 
Energetika
Energetika d.o.o.
u restruktuiranju
Kragujevac
 
JKP Vodovod i kanalizacija
JKP Vodovod i kanalizacija
Kragujevac

 
 
JKP Parking servis
JKP Parking servis
Kragujevac
 
Gradske trznice
JKP Gradske tržnice
Kragujevac
 
Glas Kragujevca - elektronske novine
 
 
 
MojaFotka.rs
 
 

Japanski vrtovi u Ilinoj vodi PDF Štampa El. pošta
nedelja, 30 novembar 2008 11:11
  

     Pri izgradnji vrta, pratite poruke koje šalje priroda. Osnovni elementi koji se koriste za konstruisanje japanskog vrta su voda, kamen i biljke.


      Voda - simbol okeana i značajan element koji podseća na stalne promene u prirodi.

       I odnos prema vodi u vrtu također očituje razlike dva sveta Kod zapadnjaka voda pršti vodoskoka i fontana. Japanac nad vodom ne provodi nasilje, on vodopadima i kaskadama slijedi prirodni tok vode. Voda jezerca je mutna upotrebom posebnih algi kako čovekov odraz ne bi bio jasan. Meditacijom se istočnjak okreće svojoj nutrini, a ne svojem liku. I poručuje: Čovek je malen, priroda je velika!

 

 

       Kamen - sveti objekat u Japanu. Po narodnom verovanju u kamenu prebivaju duhovi, a ako su postavljeni kao stepenici iznad vode simbol su planine. Grupisanje kamenja je u vezi sa balansiranjem energije u prirodi. U grupama po tri simbolizuju trijadu neba, zemlje i čovjeka.

       U japanskom vrtu ne nalazimo kamene skulpture u našem smislu. Samo stijene, oblutke i šljunak. Japanac njihovim pažljivim odabirom i smeštajem poručuje, što zapadnjak nikako ne može dokučiti, da kamen ima dublji smisao, da ima dušu.


         Biljke - u fizičkom i duhovnom smislu one u vrtu ostvaruju kontakt sa realnošću. Biraju se po
simbolici koju nose. Tako je bor simbol dugovječnosti i ljubavi, jer sa starošću dobija na lepoti i raskoši. Trešnjino drvo je simbol večite mladosti i proleća. Listopadni javori, simbol ciklusa života i smrti, podsećaju čoveka na prolaznost života.
         Rani japanski vrtovi formirani su potpuno po uzoru na vrtove carskih kineskih rezidencija. To su bili takozvani vrtovi ’’brdo i jezero’’, inspirisaniu to vreme već standardnim kineskim vrtovima nastalim utežnji da se ožive bajkovite zemlje iz legendi. Ovi najraniji vrtovi bilisu oblikovani oko centralnog motiva – jezera, bili su bogati vodom ibiljnim svetom, i kao i u Kini bili su rezervisani samo za carsku svitu kao mesta dvorskih ceremonija.


     

         Najpoznatija su tri tipa japanskog vrta:

         Karesansui, suhi ili vrt kamenova, vjerojatno najviše zbunjuje zapadnjaka, jer to je vrt bez cvijeća, trave, grmlja, ili vode. Ali samo na prvi pogled, jer suhi vrt je vrt simbola.

         Kreiran je samo od stijena, kamena i sitnog šljunka pažljivo «počešljanog», a jedini biljni element je, eventualno, mahovina. Vrt održava duh i spiritualizam zen budizma. Valoviti pijesak i šljunak predstavljaju vodu, potok, more, a kamenje tumačimo kao grupu brdskih otoka u velikom oceanu ili vrhunac planine nad morem oblaka. Japanci će taj vrt nazvati i vrt praznine ili vrt ništavnosti. Njime se ne šeće, vrt se samo gleda, a služi kao pokretač misli, meditacije ili molitve.

         Vrt Tsukiyama (planina i Mjesec), predstavlja prirodu u malom. Umjetni brežuljci su planine, umjetni potočići su rijeke, grupica stabla šuma a umjetno jezerce veliko jezero ili more. Pogrešno se misli da su Japanci majstori minijature iz nužde, pomanjkanja zemlje i sl. Japanski vrt je nastao prije više od 1500 godina kada je Japan bio prostran i nenapučen. Sklonost izražavanju u malom je njihov način doživljavanja života, želja da se naglasi bit stvari, da nevažno i nebitno ne zamagli primarno. Životna filozofija je pod snažnim utjecajem zen budizma.

          Chaniwa ili roji je vrt čaja. To je vrt uz paviljon koji je namijenjen ceremoniji pijenja čaja. Vrt odiše skromnom elegancijom i jednostavnošću. Ali, svaki roji vrt je unikat, poseban i originalan. On nije ni vrt simbola, niti kopija pejsaža. U njemu je važniji sklad od umjetničke kreacije.

 

                       

                                               

  
                                                                      Japanski vrt u Japanu
Japanski vrt Cikagu
park Ilina Voda, 2008. godina 
                                                                 

                                                                                20.02.2010