Nezvanična himna akcije Očistimo Srbiju
 
 
Ekopark na Google Earth

Prijatelji Ekoparka

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
Ministarstvo životne sredine
i prostornog planiranja
Republike Srbije 
 
Grad Kragujevac
 
 JKP Zelenilo Kragujevac
JKP Zelenilo
Kragujevac
 
Energetika
Energetika d.o.o.
u restruktuiranju
Kragujevac
 
JKP Vodovod i kanalizacija
JKP Vodovod i kanalizacija
Kragujevac

 
 
JKP Parking servis
JKP Parking servis
Kragujevac
 
Gradske trznice
JKP Gradske tržnice
Kragujevac
 
Glas Kragujevca - elektronske novine
 
 
 
MojaFotka.rs
 
 

EKOPARK - Kragujevac
Gospojinske svečanosti do 21. septembra PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28 avgust 2014 13:02

Uspenje Presvete Bogorodice ili Veliku Gospojinu, kako se naziva u narodu, jedan od najvećih hrišćanskih praznika i završetak 14-dnevnog posta, spomen na smrt Bogorodice i dan kada se ona, prema predanju, vinula na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja", Eparhija šumadijska i lokalna samouprava u Kragujevcu, već 5. put obeležavaju Gospojinskim svečanostima, koje su počele uz blagoslov episkopa šumadijskog Jovana, Svetom arhijerjskom liturgijom, u Sabornom hramu Uspenja presvete Bogorodice i trajaće do Male Gospojine, 21. septembra.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena. Običaj je da se od velike do male Gospojine beru lekovite biljke.

Od 13 do 18 sati, u porti Saborne crkve održava se smotra narodnog stvaralaštva uz ucešće više od 50 izlagača, uzizložbe starih zanata, unikatnih radova, zdrave hrane i pića, kao i revija narodnih nošnji i radionica mladih frulaša. U 17 sati počinje Akatist Bogorodice Mlekopitateljnice, a nakon toga, u 18, takođe u porti Saborne crkve, počinje svečana akademija, Velikogospojinsko veče.

Povodom obnove Sabornog hrama u Mostaru, 4.septembra u 19 časova u Eparhijskom centru će biti emitovan dokumentarni film, a planiran je i razgovor sa gostima, koji dolaze iz tog grada – pobratima.

U Knjaževsko-srpskom teatru, 16. septembra, u 20 časova, Vesna Stanković nastupiće u monodrami “Milunka Savić”, a 5. septembra u Eparhijskom centru u 19 časova biće otvorena izložba „Heroine u velikom ratu“. Za 18. septembar planiran je okrugli sto na temu – “Žene u velikom ratu“.

Centar za tradicionalnu kulturu „Abrašević“, u saradnji sa kulturno umetničkim društvima iz Srbije, za 13.septembar, na Šumadija sajmu, priprema festival tradicionalne izvorne muzike.

Od 8. do 12. septembra, nagrađeni učenici putuju na Hilandar i u obilazak manastire u okolini Svete Gore, a 12.septembra u 19 časova u Eparhijskom centru Kragujevčani će moći da pogledaju izložbu“Hilandar-nasleđe i obnova“.

Izložba učenika osnovnih i srednjih škola šumadijskog okruga, planirana je za 19. septembar u 19 sati u Eparhijskom centru, a u 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, Odsek za solo pevanje Srednje muzičke škole „dr Miloje Milojević”, održaće koncert. U Vladičanskom centru, 20. Septembra priredbu će održati učenici šumadijskog okruga.

Program zvanično završava „Veče duhovnosti” u manastiru Divostin, 21.septembra, na praznik Mala Gospojina. Tokom te večeri biće održan koncert kamernog hora FILUM-a, izložba njihove ikonopisačke škole i predavanje.

 
Planovi PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04 januar 2009 11:10

Obzirom da Eko park okuplja veliki broj ljudi, postoji i mogućnosti realizacija velikog broja različitih projekata. U svojim redovima Imamo diplomirane ekologe, biologe, pravnike, vaspitače, žurnaliste, ekonomiste… Zajedno činimo velike napore da se o ekologiji, za početak na prostoru grada Kragujevca, posveti mnogo veća pažnja. U planu je pokretanje časopisa za mlade, saradnja sa osnovnim školama, radi približavanja mladih prirodi, održavanje časova u Eko parku, organizovanje novih ekoloških sekcija, saradnja sa postojećim sekcijama i udruženjima, razmena iskustava i ideja, u Kragujevcu i Srbiji,.

 
Sponzori PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04 januar 2009 11:10

 

1.         Doo ''Energetika''

2.         Knjižara ’’Stubovi Kulture’’

3.         Knjižara ’’Zlatna Knjiga’’

4.         Gradsko Zelenilo Kragujevac

5.         Gradsko groblje Kragujevac

6.         Gradske tržnice

7.         Gradska Čistoća

8.         Sportski centar ’’MLADOST’’

9.         Pravni fakultet

10.       Kovačnica ZASTAVA

11.       Sindikat Zastava Namenske

12.       Samostalni Sindikat Zastava

13.       Građevinska firma ’’RATKO MITROVIĆ’’-

14.       Trnava Komerc

15.       Trnava Promet

16.       Čarape ’’Astra’’Ilina Voda ul. Koste Sretenovića

17.       Transport ’’ Vulović’’

18.       Umetnička radionica ’’Mipa’’

19.       MITEL elektro oprema

20.       Kamenolom ’’Korman put’’ Korman

21.       PROLETER DP- Kurelja

22.       Kafa ’’Tron’’

23.       Kafa ’’BEST’’

24.       Vulkanizer ’’Dule’’

25.       Ratluk ’’Kruna’’

26.       Kizateks- Ilina Voda

27.       Elite - Radosavljević Goran

28.       Končar Kutlovo - proizvodnja PVC creva

29.       poljoprivredne apoteke ''Šumadija Kop'' Zelena pijaca, Cerovac

30.       Kizateks

31.       Auto limar ’’Zoran’’ Ilina Voda

 

 

 

 
Simboličan podsticaj seoskog turizma PDF Štampa El. pošta
sreda, 27 avgust 2014 09:25

„Podrška razvoju  ruralnog turizma u Šumadiji“, projekat Razvojnog biznis centra Kragujevac - po rečima direktorke Marije Stojadinović - uz  učešće Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, pokrenuo je različite oblike edukacije u šumadijskim selima i studijske posete Sloveniji.

Podržano je 15 domaćinstava u okolini Kragujevca i opštinama Topola, Rača i Knić, koja su registrovana i bave se seoskim turizmom, kao i nova domaćinstva, zainteresovana da pokrenu tu delatnost, navodi Stojadinovićeva.

Ambasada Norveške obezbedila je donaciju od 48.000 evra, a grad Kragujevac još 12.000 evra, za izradu Strategije turizma. Grad je obezbedio i 5 grantova najboljim domaćinstvima, u okolini Kragujevca, koja će dobiti bespovratna sredstva da startuju i razvijaju seoski turizam.

- Imamo izvanredne turističke potencijale. Kulturno istorijske i prirodne znamenitosti, koje treba iskoristiti, na pravi način. Seoski turizam može da doprinese očuvanju tradicije, podigne kvalitet života i da mladi ostanu u selima - izjavila je Snežana Milisavljević, direktorka Gradske turističke organizacije, prenosi RSE.

 
EKO PARK PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04 januar 2009 09:38

Mi smo grupa ljudi, građana ovog grada, koji imamo svoj pogled na život i svet. Hoćemo i želimo da mislimo svojom glavom i nismo zadovoljni izgledom pojedinih zelenih površina u našem gradu i našem bližem okruženju. Nismo zadovoljni stepenom uređenosti zaštite zivotne sredine Kragujevca. Želimo da ostanemo u ovom gradu i radimo poslove koje volimo i znamo.

Da budemo deo sveta i Evrope, jer to objektivno, svojim znanjem, istorijom, geostrategijskim položajem i ljudskim i materijalnim potencijalima zaslužujemo.

Nismo poltička stranka, sekta, nevladina organizacija, masonska ispostava ili nešto slično tome. Možda ćemo se u budućnosti politički angažovati, ali za sada naše programsko opredeljenje nije zasnovano na političkom delovanju.

Želimo da budemo udruženje, koje će da okupi ljude svih profila koji žele da kroz druženje, razmenu mišljenja, polemike, debate, akcije na svim mogućim nivoima utiču na zbivanja u svom okruženju. Takođe želimo da učimo i da se usavršavamo. Naša „vrata” su širom otvorena svima; i onima koji tek treba da nešto postignu i onima koji su do sada već nešto postigli. Svima koji imaju viziju, ali ne znaju kako da je ostvare.

Ideja vodilja ovog udruživanja je POTREBA za PROMENOM. Na BOLJE.

Princip rada ovog udruženja je udruživanje na dobrovoljnoj bazi svega onoga što bi doprinelo tom cilju.

 

Kako smo nastali

Udruženje građana Eko Park počelo je sa svojim aktivnostima 1997. godine, kao neformalna grupa građana naselja Ilina Voda.

Te 1997 godine desili su se lokalni izbori, kada je koalicija opozicionih stranaka pobedila režim koji se proteklih 40 godina u Kragujevcu nije menjao.

Tada smo i mi, u Ilinoj Vodi, hteli da se nešto promeni u našem okruženju.

Tako da smo, uz pomoć mnogih građana Iline Vode, bez obzira na politiku, koja se tih godina uvlačila u sve pore, krenuli sa uređivanjem naselja i parka.

Kako nismo imali sredstava, obratili smo se za pomoć MZ ’’Lepenica’’, koja nam je izašla u susret i sa ostalim donatorima, kao što su ’’Filip Kljajić’’ i ’’21 oktobar’’, pomogla da postavimo prve ljuljaške, klackalice, klupe i druge rekvizite, u parku. Tada smo izbetonirali prvo autobusko stajalište, postavili nastrešnicu, oglasnu tablu i klupe.

Sve to pozitivno je uticalo na sugrađane u naselju, koji su se, iz akcije u akciju, sve više okupljali i volonterskim radom doprinosili uređivanju i razvoju Iline Vode.

Na Vaskrs 2004. godine, u Eko parku je postavljena i osveštana skulptura vaskršnjeg jajeta, rad samostalnog umetnika Milovana Pavlovića-Mipe. Svake godine se, na Vaskrs, pored skulpture organizujemo takmičenje ‘’Tucijada za najjaje Šumadije’’.

Skulptura ove vrste najveća je u Evropi, druga po veličini na svetu. Jedina veća je u Kanadi, delo emigranata iz Ukrajine.

 

 

 

 

 

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL