Nezvanična himna akcije Očistimo Srbiju
 
 
Ekopark na Google Earth

Prijatelji Ekoparka

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
Ministarstvo životne sredine
i prostornog planiranja
Republike Srbije 
 
Grad Kragujevac
 
 JKP Zelenilo Kragujevac
JKP Zelenilo
Kragujevac
 
Energetika
Energetika d.o.o.
u restruktuiranju
Kragujevac
 
JKP Vodovod i kanalizacija
JKP Vodovod i kanalizacija
Kragujevac

 
 
JKP Parking servis
JKP Parking servis
Kragujevac
 
Gradske trznice
JKP Gradske tržnice
Kragujevac
 
Glas Kragujevca - elektronske novine
 
 
 
MojaFotka.rs
 
 

EKOPARK - Kragujevac
Karić: Neispravno 50 vodovoda PDF Štampa El. pošta
petak, 24 april 2015 02:27

Poslanik Zelenih Srbije Ivan Karić ocenio je juče da je ekološka situacija u Obrenovcu "prilično alarmantna poslednjih nekoliko nedelja" i dodao da je Srbija u stalnoj ekološkoj katastrofi već dve godine.

Prema njegovim rečima, ništa se ne čini da se reši ta situacija.

Karić je naveo da je posebno teška situacija u naselju Grabovac kod Obrenovca, u blizini termoelektrane, gde postoji veliki problem sa pepelom, a gde je 14. aprila prestao da radi monitoring sistem.

- Zasipanje pepelom postaje sve intenzivnije. Ministarstvo rudarstva pitam da li ćemo raditi preventivno, zašto ne radi monitoring sistem u Obrenovcu i ne mere se vrednosti zagadjujućih materija u Srbiji - rekao je poslanik.

Prema njegovim rečima, svake nedelje imamo jednu opštinu sa neispravnom vodom za piće, a poslednji slučaj sa Pančevom govori da voda u tom gradu nije bila ispravna ni tokom marta, a ne samo šest dana u aprilu.

 

- Ministarstvo zdravlja i (ministra Zlatibora) Loncara pitam zašto 50 vodovoda u Srbiji ima neispravnu vodu i zašto ništa ne rade po tom pitanju - rekao je Karić.

 
Planovi PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04 januar 2009 11:10

Obzirom da Eko park okuplja veliki broj ljudi, postoji i mogućnosti realizacija velikog broja različitih projekata. U svojim redovima Imamo diplomirane ekologe, biologe, pravnike, vaspitače, žurnaliste, ekonomiste… Zajedno činimo velike napore da se o ekologiji, za početak na prostoru grada Kragujevca, posveti mnogo veća pažnja. U planu je pokretanje časopisa za mlade, saradnja sa osnovnim školama, radi približavanja mladih prirodi, održavanje časova u Eko parku, organizovanje novih ekoloških sekcija, saradnja sa postojećim sekcijama i udruženjima, razmena iskustava i ideja, u Kragujevcu i Srbiji,.

 
Sponzori PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04 januar 2009 11:10

 

1.         Doo ''Energetika''

2.         Knjižara ’’Stubovi Kulture’’

3.         Knjižara ’’Zlatna Knjiga’’

4.         Gradsko Zelenilo Kragujevac

5.         Gradsko groblje Kragujevac

6.         Gradske tržnice

7.         Gradska Čistoća

8.         Sportski centar ’’MLADOST’’

9.         Pravni fakultet

10.       Kovačnica ZASTAVA

11.       Sindikat Zastava Namenske

12.       Samostalni Sindikat Zastava

13.       Građevinska firma ’’RATKO MITROVIĆ’’-

14.       Trnava Komerc

15.       Trnava Promet

16.       Čarape ’’Astra’’Ilina Voda ul. Koste Sretenovića

17.       Transport ’’ Vulović’’

18.       Umetnička radionica ’’Mipa’’

19.       MITEL elektro oprema

20.       Kamenolom ’’Korman put’’ Korman

21.       PROLETER DP- Kurelja

22.       Kafa ’’Tron’’

23.       Kafa ’’BEST’’

24.       Vulkanizer ’’Dule’’

25.       Ratluk ’’Kruna’’

26.       Kizateks- Ilina Voda

27.       Elite - Radosavljević Goran

28.       Končar Kutlovo - proizvodnja PVC creva

29.       poljoprivredne apoteke ''Šumadija Kop'' Zelena pijaca, Cerovac

30.       Kizateks

31.       Auto limar ’’Zoran’’ Ilina Voda

 

 

 

 
PMF okupio ekologe PDF Štampa El. pošta
sreda, 22 april 2015 20:19

Životna sredina u Kragujevcu, sa brojnim problemima, od odlaganja otpada, stanja voda i vazduha, do zaštite od buke, ubuduće bi trebalo da bude unapređena, zahvaljujući zajedničkoj inicijativi svih učesnika u tom procesu, koji su se okupili na Prirodno-matematičkom fakultetu, povodom Dana Planete Zemlje.

Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za životnu sredinu i ravnomerni, održivi razvoj, je najavio veću podršku lokalne samouprave, ocenivši da nije bila na zavidnom nivou.

Prof. dr Srećko Trifunović, dekan PMF-a, je izrazio nadu da će mladi učesnici skupa, iz nevladinog sektora, naći zajednički jezik da doprinesu unapređivanju životne sredine, za svoje i buduća pokolenja.

U ime Instituta za biologiju i ekologiju, organizatora skupa sa Institutom za hemiju, prof. dr Snežana Simić je naglasila da su se odazvali predstavnici svih releveantnih faktora u zaštiti životne sredine, računajući i društveno odgovorne kompanije, kao Fiat-Krajzler automobile (FCA) Srbija, koji su prezentirali primere svoje dobre prakse.

Odbornik Slađan Rakić, iz Uprave Eko parka, potsetio je na rezultate 17-godišnje obnove 7 hektara prvog šumadijskog izletišta, u Ilinoj Vodi, u kojem su uređeni Mini zoo vrt, Botanička bašta i druge zanimljivosti, za brojne posetioce, uz živi Etno-muzej, u izgradnji.

 
EKO PARK PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04 januar 2009 09:38

Mi smo grupa ljudi, građana ovog grada, koji imamo svoj pogled na život i svet. Hoćemo i želimo da mislimo svojom glavom i nismo zadovoljni izgledom pojedinih zelenih površina u našem gradu i našem bližem okruženju. Nismo zadovoljni stepenom uređenosti zaštite zivotne sredine Kragujevca. Želimo da ostanemo u ovom gradu i radimo poslove koje volimo i znamo.

Da budemo deo sveta i Evrope, jer to objektivno, svojim znanjem, istorijom, geostrategijskim položajem i ljudskim i materijalnim potencijalima zaslužujemo.

Nismo poltička stranka, sekta, nevladina organizacija, masonska ispostava ili nešto slično tome. Možda ćemo se u budućnosti politički angažovati, ali za sada naše programsko opredeljenje nije zasnovano na političkom delovanju.

Želimo da budemo udruženje, koje će da okupi ljude svih profila koji žele da kroz druženje, razmenu mišljenja, polemike, debate, akcije na svim mogućim nivoima utiču na zbivanja u svom okruženju. Takođe želimo da učimo i da se usavršavamo. Naša „vrata” su širom otvorena svima; i onima koji tek treba da nešto postignu i onima koji su do sada već nešto postigli. Svima koji imaju viziju, ali ne znaju kako da je ostvare.

Ideja vodilja ovog udruživanja je POTREBA za PROMENOM. Na BOLJE.

Princip rada ovog udruženja je udruživanje na dobrovoljnoj bazi svega onoga što bi doprinelo tom cilju.

 

Kako smo nastali

Udruženje građana Eko Park počelo je sa svojim aktivnostima 1997. godine, kao neformalna grupa građana naselja Ilina Voda.

Te 1997 godine desili su se lokalni izbori, kada je koalicija opozicionih stranaka pobedila režim koji se proteklih 40 godina u Kragujevcu nije menjao.

Tada smo i mi, u Ilinoj Vodi, hteli da se nešto promeni u našem okruženju.

Tako da smo, uz pomoć mnogih građana Iline Vode, bez obzira na politiku, koja se tih godina uvlačila u sve pore, krenuli sa uređivanjem naselja i parka.

Kako nismo imali sredstava, obratili smo se za pomoć MZ ’’Lepenica’’, koja nam je izašla u susret i sa ostalim donatorima, kao što su ’’Filip Kljajić’’ i ’’21 oktobar’’, pomogla da postavimo prve ljuljaške, klackalice, klupe i druge rekvizite, u parku. Tada smo izbetonirali prvo autobusko stajalište, postavili nastrešnicu, oglasnu tablu i klupe.

Sve to pozitivno je uticalo na sugrađane u naselju, koji su se, iz akcije u akciju, sve više okupljali i volonterskim radom doprinosili uređivanju i razvoju Iline Vode.

Na Vaskrs 2004. godine, u Eko parku je postavljena i osveštana skulptura vaskršnjeg jajeta, rad samostalnog umetnika Milovana Pavlovića-Mipe. Svake godine se, na Vaskrs, pored skulpture organizujemo takmičenje ‘’Tucijada za najjaje Šumadije’’.

Skulptura ove vrste najveća je u Evropi, druga po veličini na svetu. Jedina veća je u Kanadi, delo emigranata iz Ukrajine.

 

 

 

 

 

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL