Nezvanična himna akcije Očistimo Srbiju
 
 
Ekopark na Google Earth

Prijatelji Ekoparka

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
Ministarstvo životne sredine
i prostornog planiranja
Republike Srbije 
 
Grad Kragujevac
 
 JKP Zelenilo Kragujevac
JKP Zelenilo
Kragujevac
 
Energetika
Energetika d.o.o.
u restruktuiranju
Kragujevac
 
JKP Vodovod i kanalizacija
JKP Vodovod i kanalizacija
Kragujevac

 
 
JKP Parking servis
JKP Parking servis
Kragujevac
 
Gradske trznice
JKP Gradske tržnice
Kragujevac
 
Glas Kragujevca - elektronske novine
 
 
 
MojaFotka.rs
 
 

EKOPARK - Kragujevac
Lokalne zajednice protiv klimatskih promena PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05 oktobar 2015 14:00

- Lokalne samouprave su na prvoj liniji pred klimatskim poremećajima što se najbolje pokazalo prilikom prošlogodišnjih poplava, koje su uticale na već krhku ekonomiju u Srbiji. Zato su potrebne strategije u cilju zaštite životne sredine, a iskustva koja su preneli predstavnici francuskih gradova kao i aktivnosti koje sprovode, pomoći će Kragujevcu da se priključi svetskim trendovima u borbi protiv klimatskih promena.

To je rekao gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, kao domaćin nedavne Konferencije, u Šumaricama, "Lokalne zajednice - ključni akteri u borbi protiv klimatskih promena u Srbiji", koju je organizovala ambasada Francuske.

- U cilju postizanja svetskog dogovora oko ograničavanja rasta temperature na globalnom nivou za 2 stepena do kraja veka u Parizu se priprema velika medjunarodna konferencija "KOP 21". Zato je pitanje zaštite životne sredine od vitalnog značaja za sve države. U čitavom procesu lokalne zajednice imaju veliku ulogu, posebno kod donošenja odluka u sprečavanju efekta staklene bašte - naglasila je Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji.

Lokalne samouprave imaju veliku ulogu u zaštiti životne sredine i odgovornost u odlukma u cilju smanjenja efekta staklene bašte. Iskustva i aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena, predstavnicima lokalnih zajednica u Srbiji, preneli su gosti iz Francuskih gradova. Govorilo se i o merama finansijske podrške koje su dostupne lokalnim samoupravama, kao i o aktivnotima Srbije, na lokalnom nivou, u sprečavanju rizika od katastrofa.

 
Planovi PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04 januar 2009 11:10

Obzirom da Eko park okuplja veliki broj ljudi, postoji i mogućnosti realizacija velikog broja različitih projekata. U svojim redovima Imamo diplomirane ekologe, biologe, pravnike, vaspitače, žurnaliste, ekonomiste… Zajedno činimo velike napore da se o ekologiji, za početak na prostoru grada Kragujevca, posveti mnogo veća pažnja. U planu je pokretanje časopisa za mlade, saradnja sa osnovnim školama, radi približavanja mladih prirodi, održavanje časova u Eko parku, organizovanje novih ekoloških sekcija, saradnja sa postojećim sekcijama i udruženjima, razmena iskustava i ideja, u Kragujevcu i Srbiji,.

 
Obnova parka na konkursu Trag fondacije PDF Štampa El. pošta
petak, 02 oktobar 2015 14:06

Eko park Ilina voda ušao je u uži izbor  konkurisa Trag fondacije (www.tragfondacija.org) za obnovu dečijih, sportskih rekvizita i izgradnju mini terena za basket, čišćenje, uređenje i obnavljanje parka Strelište, zajedno sa decom i mladima, u saradnji sa lokalnim institucijama. Park bi  negovali i čistili sledećih godinu dana nekoliko nezaposlenih osoba, kako bi dobili pravo na socijalnu pomoć.

Svi projekti koji uđu u uži krug imaće priliku da okupe svoju online zajednicu i pozovu je da glasa i tako obezbede dodatni glas zajednice, na Odboru za donacije. Projekti koji budu izabrani na selekcionom odboru dobiće finansijsku podršku u iznosu do 350.000 dinara za rešavanje zajedničkih problema građana/ki u lokalnim zajednicama.

Glasanje preko linka: https://www.tragfondacija.org/pages/sr/donacije-za-ocd/aktivne-zajednice/online-glasanje/online-glasanje-detaljnije.php?id=29


 
Sponzori PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04 januar 2009 11:10

 

1.         Doo ''Energetika''

2.         Knjižara ’’Stubovi Kulture’’

3.         Knjižara ’’Zlatna Knjiga’’

4.         Gradsko Zelenilo Kragujevac

5.         Gradsko groblje Kragujevac

6.         Gradske tržnice

7.         Gradska Čistoća

8.         Sportski centar ’’MLADOST’’

9.         Pravni fakultet

10.       Kovačnica ZASTAVA

11.       Sindikat Zastava Namenske

12.       Samostalni Sindikat Zastava

13.       Građevinska firma ’’RATKO MITROVIĆ’’-

14.       Trnava Komerc

15.       Trnava Promet

16.       Čarape ’’Astra’’Ilina Voda ul. Koste Sretenovića

17.       Transport ’’ Vulović’’

18.       Umetnička radionica ’’Mipa’’

19.       MITEL elektro oprema

20.       Kamenolom ’’Korman put’’ Korman

21.       PROLETER DP- Kurelja

22.       Kafa ’’Tron’’

23.       Kafa ’’BEST’’

24.       Vulkanizer ’’Dule’’

25.       Ratluk ’’Kruna’’

26.       Kizateks- Ilina Voda

27.       Elite - Radosavljević Goran

28.       Končar Kutlovo - proizvodnja PVC creva

29.       poljoprivredne apoteke ''Šumadija Kop'' Zelena pijaca, Cerovac

30.       Kizateks

31.       Auto limar ’’Zoran’’ Ilina Voda

 

 

 

 
EKO PARK PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04 januar 2009 09:38

Mi smo grupa ljudi, građana ovog grada, koji imamo svoj pogled na život i svet. Hoćemo i želimo da mislimo svojom glavom i nismo zadovoljni izgledom pojedinih zelenih površina u našem gradu i našem bližem okruženju. Nismo zadovoljni stepenom uređenosti zaštite zivotne sredine Kragujevca. Želimo da ostanemo u ovom gradu i radimo poslove koje volimo i znamo.

Da budemo deo sveta i Evrope, jer to objektivno, svojim znanjem, istorijom, geostrategijskim položajem i ljudskim i materijalnim potencijalima zaslužujemo.

Nismo poltička stranka, sekta, nevladina organizacija, masonska ispostava ili nešto slično tome. Možda ćemo se u budućnosti politički angažovati, ali za sada naše programsko opredeljenje nije zasnovano na političkom delovanju.

Želimo da budemo udruženje, koje će da okupi ljude svih profila koji žele da kroz druženje, razmenu mišljenja, polemike, debate, akcije na svim mogućim nivoima utiču na zbivanja u svom okruženju. Takođe želimo da učimo i da se usavršavamo. Naša „vrata” su širom otvorena svima; i onima koji tek treba da nešto postignu i onima koji su do sada već nešto postigli. Svima koji imaju viziju, ali ne znaju kako da je ostvare.

Ideja vodilja ovog udruživanja je POTREBA za PROMENOM. Na BOLJE.

Princip rada ovog udruženja je udruživanje na dobrovoljnoj bazi svega onoga što bi doprinelo tom cilju.

 

Kako smo nastali

Udruženje građana Eko Park počelo je sa svojim aktivnostima 1997. godine, kao neformalna grupa građana naselja Ilina Voda.

Te 1997 godine desili su se lokalni izbori, kada je koalicija opozicionih stranaka pobedila režim koji se proteklih 40 godina u Kragujevcu nije menjao.

Tada smo i mi, u Ilinoj Vodi, hteli da se nešto promeni u našem okruženju.

Tako da smo, uz pomoć mnogih građana Iline Vode, bez obzira na politiku, koja se tih godina uvlačila u sve pore, krenuli sa uređivanjem naselja i parka.

Kako nismo imali sredstava, obratili smo se za pomoć MZ ’’Lepenica’’, koja nam je izašla u susret i sa ostalim donatorima, kao što su ’’Filip Kljajić’’ i ’’21 oktobar’’, pomogla da postavimo prve ljuljaške, klackalice, klupe i druge rekvizite, u parku. Tada smo izbetonirali prvo autobusko stajalište, postavili nastrešnicu, oglasnu tablu i klupe.

Sve to pozitivno je uticalo na sugrađane u naselju, koji su se, iz akcije u akciju, sve više okupljali i volonterskim radom doprinosili uređivanju i razvoju Iline Vode.

Na Vaskrs 2004. godine, u Eko parku je postavljena i osveštana skulptura vaskršnjeg jajeta, rad samostalnog umetnika Milovana Pavlovića-Mipe. Svake godine se, na Vaskrs, pored skulpture organizujemo takmičenje ‘’Tucijada za najjaje Šumadije’’.

Skulptura ove vrste najveća je u Evropi, druga po veličini na svetu. Jedina veća je u Kanadi, delo emigranata iz Ukrajine.

 

 

 

 

 

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL