Nezvanična himna akcije Očistimo Srbiju
 
 
Ekopark na Google Earth

Prijatelji Ekoparka

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
Ministarstvo životne sredine
i prostornog planiranja
Republike Srbije 
 
Grad Kragujevac
 
 JKP Zelenilo Kragujevac
JKP Zelenilo
Kragujevac
 
Energetika
Energetika d.o.o.
u restruktuiranju
Kragujevac
 
JKP Vodovod i kanalizacija
JKP Vodovod i kanalizacija
Kragujevac

 
 
JKP Parking servis
JKP Parking servis
Kragujevac
 
Gradske trznice
JKP Gradske tržnice
Kragujevac
 
Glas Kragujevca - elektronske novine
 
 
 
MojaFotka.rs
 
 

Novosti iz parka
Prijatan Mitrovdan PDF Štampa El. pošta
nedelja, 08 novembar 2015 17:09

Vernici i Srpska pravoslavna crkva slave danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sećanja na stradanje i smrt tog svetitelja. Slave ga Srbi, Rusi i Grci.

Postoje mnogobrojna narodna verovanja vezana za Mitrovdan, među kojima i ono da bi tog dana trebalo ostati kod kuće, jer ko to ne učini, cele godine će noćiti po tuđim kućama. Poznato je i da su se na Mitrovdan hajduci razilazili i odlazili da prezime kod jataka, da bi se opet sastali na Đurđevdan. U narodu se kaže "Mitrov danak, hajdučki rastanak, Đurđev danak, hajdučki sastanak".

Kako je saopštio RHMZ u narednim danima ujutru će biti mestimično magla, a tokom dana sa najvišom temperaturom u većini mesta iznad prosečnih vrednosti. U ponedeljak biće veoma toplo za ovo doba godine, a takvo vreme nas očekuje tokom cele nedelje.

 
Nove sadnice integrišu mlade PDF Štampa El. pošta
petak, 06 novembar 2015 23:12

U okviru projekta vršnjačke integracije mladih sa problemima u ponašanju, CEOOR kao nosilac projekta, sa partnerima Centrom za socijalni rad, Prvom tehničkom školom i Eko parkom, uz podršku Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju (SDC) zasadili su u Ilinoj Vodi veći broj sadnica.

Volonteri iz ovog dela Kragujevca isprobali su i kosilicu, nabavljenu u okviru projekta za Eko park, koja će biti korićšena u daljnjim radionicama. Jako lepo vreme za ovo doba godine je pomogla da svi uživaju i nauče kako se biljke sade, navode organizatori. voditeljka i mentori Anica Bojanić i Miloš MIlojković, Dragan Nešić u svojstvu tehničkog koordinatora i Jasmina Čobanović, sociolog i zamenik menadžera projekta.

 
Obnovljeno Strelište s Trag fondacijom PDF Štampa El. pošta
utorak, 03 novembar 2015 07:16

Aktivisti, radnici i volonteri Eko parka obnovili su otvoreni Sportski centar „Strelište“, na vidikovcu iznad Iline Vode, sredstvima Trag fondacije (www.tragfondacija.org), na konkursu za rešavanje zajedničkih problema građana/ki u lokalnim zajednicama.

Park Ilina Voda je konkurisao radi obnove dečijih, sportskih rekvizita i izgradnju mini terena za basket, čišćenje, uređenje i obnavljanje „Strelišta“, zajedno sa decom i mladima, u saradnji sa lokalnim institucijama. Park će  negovali i čistiti, sledećih godinu dana, nekoliko nezaposlenih osoba, kako bi dobili pravo na socijalnu pomoć.

 
Čišćenje 6.000 kubika smeća iz Ekološkog fonda PDF Štampa El. pošta
utorak, 13 oktobar 2015 16:37

Gradska "Čistoća" počela je raščišćavanje deponije fabričkog otpada u Beloševcu na parceli kod nekadašnjeg "Zastava Reomata", sada u vlasništvu fabrike "Zastava oružje". Nekadašnje fabrike iz grupe "Zastava", decenijama su odlagale industrijski i komunalni otpad na parceli kod "Zastava Reomata", u blizini kuća u Beloševcu.

Radnici sektora Niskogradnje počeli su raščišćavanje oko 6 hiljada kubnih metara otpada, kaže Radisav Matić, v.d. direktor JKP ''Čistoća''. Na deponiju u Jovanovcu odvezeno je 2 hiljade kubnih metara, uglavnog komunalnog otpada, a za nekoliko dana još četiri. Analize u Institutu za javno zdravlje su pokazale da je reč o bezopasnom komunalnom otpadu.

Sredstva za raščišćavanje obezbeđena su iz ekološkog fonda Uprave za ekologiju grada Kragujevca. Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine kaže da je ovaj Fond postojao od 2009. godine samo na papiru i da je nakon čišćenja pepelišta u Opornici i u Beloševcu, opravdano postojanje jednog ovakvog fonda.

 
Lokalne zajednice protiv klimatskih promena PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05 oktobar 2015 14:00

- Lokalne samouprave su na prvoj liniji pred klimatskim poremećajima što se najbolje pokazalo prilikom prošlogodišnjih poplava, koje su uticale na već krhku ekonomiju u Srbiji. Zato su potrebne strategije u cilju zaštite životne sredine, a iskustva koja su preneli predstavnici francuskih gradova kao i aktivnosti koje sprovode, pomoći će Kragujevcu da se priključi svetskim trendovima u borbi protiv klimatskih promena.

To je rekao gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, kao domaćin nedavne Konferencije, u Šumaricama, "Lokalne zajednice - ključni akteri u borbi protiv klimatskih promena u Srbiji", koju je organizovala ambasada Francuske.

- U cilju postizanja svetskog dogovora oko ograničavanja rasta temperature na globalnom nivou za 2 stepena do kraja veka u Parizu se priprema velika medjunarodna konferencija "KOP 21". Zato je pitanje zaštite životne sredine od vitalnog značaja za sve države. U čitavom procesu lokalne zajednice imaju veliku ulogu, posebno kod donošenja odluka u sprečavanju efekta staklene bašte - naglasila je Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji.

Lokalne samouprave imaju veliku ulogu u zaštiti životne sredine i odgovornost u odlukma u cilju smanjenja efekta staklene bašte. Iskustva i aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena, predstavnicima lokalnih zajednica u Srbiji, preneli su gosti iz Francuskih gradova. Govorilo se i o merama finansijske podrške koje su dostupne lokalnim samoupravama, kao i o aktivnotima Srbije, na lokalnom nivou, u sprečavanju rizika od katastrofa.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL